Huis verkopen of verhuren? Zorg voor een energielabel!

Als u van plan bent om uw woning te gaan verkopen of verhuren, doet u er goed aan om zo snel mogelijk een energielabel aan te vragen. Dit is het gevolg van een nieuwe wet per 1 januari 2008, die de verkoper / verhuurder verplicht om de koper / huurder te informeren over de mate waarin de woning energie-zuinig is. Het energielabel is het officiële document dat de energiezuinigheid van uw woning vastlegt. De notaris zal er bij de ondertekening van de overeenkomst naar vragen.


De verplichting geldt niet voor woningen jonger dan 10 jaar. Bij de aanvraag van de bouwvergunning van deze woningen is namelijk al rekening gehouden met de eisen ten aanzien van energie-zuinigheid.

In de auto- en witgoedbranche is het energielabel al geruime tijd ingeburgerd. Dat het op enig moment ook op de woning-markt zou worden ingevoerd, was eigenlijk wel te verwachten. Het energie-label zegt iets over de isolatie van de vloer, de muren, de ramen en het dak en geeft ook aan hoe zuinig de installaties voor verwarming, warm water en ventilatie zijn. Tevens bevat het energielabel maatregelen en adviezen om het huis energiezuiniger te maken.
Dat het jongste energielabel er nagenoeg hetzelfde uitziet als de al langer bestaande energielabels, is evenmin ver-wonderlijk. Dus ook hier een onderverdeling in klasses en kleuren, waarbij een woning met het groene A-label het meest energiezuinig is en een woning
met het rode G-label zeer energie-onzuinig.

 

 

Het aanvragen van een energielabel, hoe gaat dat in zijn werk?

Een energielabel kunt u aanvragen bij de Gemeenschappelijke Belasting- en RegistratieDienst Parkstad Limburg (GBRD). Als u contact opneemt met onze organisatie, wordt er een afspraak met een van onze adviseurs gemaakt. Deze komt bij u langs om uw woning te inspecteren.
Op basis van de bevindingen wordt het energielabel vastgesteld.

Tijdig aanvragen

Wacht niet met aanvragen totdat de koop- of huurovereenkomst wordt getekend. Veel beter is het om de aanvraag in te dienen zodra de woning in de verkoop of verhuur gaat. Zowel de eigenaar als de aspirant-koper of –huurder krijgen zodoende al in een vroeg stadium informatie over de energie-zuinigheid van het huis. Ook moet u er rekening mee houden dat het na uw aanvraag mogelijk nog enige tijd kan duren voordat u het energielabel in huis heeft.

Kosten

De prijs voor het afgeven van een energielabel hangt af van de inhoud en het bouwjaar van de woning. Voor een woning in de regio Parkstad Limburg met een maximale inhoud van 700 m3, bedragen de kosten voor het afgeven van een energielabel € 125,-. Voor woningen met een grotere inhoud wordt een offerte op maat opgesteld. Binnen Parkstad Limburg (de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Onderbanken, Simpelveld en Voerendaal), worden geen reiskosten in rekening gebracht. Buiten deze regio wordt een toeslag van € 20,- in rekening gebracht.

Klik hier om naar het reactieformulier van het EPA label te gaan.