Doe-het-zelven

Golfplaten voor dak

Er zijn verschillende soorten golfplaten, die zich uitstekend lenen voor het gebruik voor dakbedekking. In diverse golfplaatkleuren kunt u bijvoorbeeld een carport, houtopslagplaats, tuinhuis of hondenhok een dak bedekken. Welke type golfplaat voor u de juiste is, hangt af voor welk dak doel u het wilt gebruiken.

Polycarbonaat golfplaat
Deze type golfplaat is lichtdoorlatend en heeft een grote slagvastheid. Ze zijn tegen lage buitentemperaturen (- 20 graden) tot hoge temperaturen (100 graden) bestand. Ze zijn leverbaar in boogvormen in diverse boogmaten, of in rechte hoeken (damwanden).

Polyester golfplaat
De enkelvoudige polyester golfplaat kenmerkt zich doordat ze 50% lichtdoorlatend zijn. Ze zijn licht van gewicht, toch stevig door het gebruik van glasvezels en daardoor duurzaam in gebruik. Bestand tegen zwaar weer( hagel) en uv- bestendig.

PVC golfplaat
De kenmerken van deze enkelvoudige golfplaten hebben een groot voordeel, dat ze slecht brandbaar zijn. Hagel en andere weersomstandigheden hebben weinig invloed op PVC golfplaten. Ze zijn makkelijk te bewerken met gereedschap en daardoor fijn in gebruik.

Meer soorten golfplaten
Naast opgenoemde zijn er meer soorten golfplaten van goede kwaliteit en eigenschappen. Voorbeelden zijn:

  • Bitumen golfplaten: ijzersterk
  • Vezelcement golfplaten: tegenwoordig natuurlijk asbestvrij
  • Gegalvaniseerde golfplaten
  • Aluminium golfplaten
  • Verzinkte golfplaten

 

Voor een langere levensduur is het raadzaam om golfplaten regelmatig goed te onderhouden. Kijk het eventueel na op kleine beschadigingen of gebreken. De goten moeten minstens twee keer per jaar gereinigd worden en mos aanslag moet worden verwijderd. Lees meer over golfplaten op dakinformatie.nl