Hoe bereken je de oppervlakte van een cirkel?

Overal zijn dingen te vinden waarvan je het oppervlakte moet berekenen. Toch is dat bij niet alle vormen even makkelijk. Bij cirkels kan je niet zomaar lengte * breedte = oppervlakte hanteren. Je gebruikt een andere formule, namelijk straal * straal * pi. Deze formule is misschien wat ingewikkeld, Daarom in dit artikel een duidelijke beschrijving, en op maatmeten.nl een complete calculator en formule om de oppervlakte van een cirkel te berekenen.

De straal berekenen

Je vraagt je misschien af wat die straal nou precies inhoudt. Het is heel simpel. Het is de aftand van het middelpunt naar de rand van de cirkel. Als je niet weet wat de straal is van het oppervlakte dat jij wil berekenen, dan kan je daar zeker wel achter komen. Als er namelijk ergens een diameter staat, kan je die door twee delen voor de straal. De diameter is namelijk de afstand van de ene naar de andere kant van de cirkel. Als je ook de diameter niet weet, dan heb je een passer nodig. Het potloodje zet je op de rand van de cirkel en met het ijzeren puntje probeer je het middelpunt te vinden. Dit doe je door het puntje neer te zetten en te kijken of het potlood op de rand blijft als je de passer draait. Je moet wel onthouden in welke eenheid, dus centimeter, meter, enzovoorts, jouw straal staat. Stel, je straal staat in cm, dan komt je oppervlakte in vierkante cm te staan.

Het getal pi

Het getal pi is een van de ingewikkeldste getallen in de wiskunde. Er zit namelijk geen einde aan. De meeste mensen zullen echter niet verder komen dan 3,14. Om te rekenen met pi kan je het bst een rekenmachine pakken en op zoek gaan naar het symbool π. Als je geen rekenmacine bij de hand hebt, kan je als alternatief vermenigvuldigen met 22 en dan delen door zeven. Dan zit je redelijk accuraat.

Hulpmiddelen

Nu je weet hoe je de oppervlakte van een cirkel kan berekenen, hoef je nog geen zin te hebben om de formule toe te passen. Daarom is er als hulpmiddel deze website. Hier hoef je de straal alleen maar in te voeren en je hebt het oppervlakte al.

Betekenis van een afkorting

Afkortingen, waar staan ze voor? Sommige afkortingen worden vaak gebruikt. Overal zijn ze te vinden, online, op straat en in de krant. Ook via sociale media worden tal van afkortingen gebruikt. Er zijn afkortingen waarvan de betekenis bekend is. Bijvoorbeeld a.u.b., de betekenis daarvan is alstublieft. Veel mensen weten dit. Maar er zijn ook afkortingen die minder bekend zijn. Ze worden veel gebruikt maar weinigen weten de betekenis. Wat voor afkortingen zijn dat? En op welke manier kom je achter de betekenis?

Gelukkig zijn er websites zoals; afkortingskoning.nl. Zij hebben allerlei afkortingen op de website staan. Wil je de betekenis van bepaalde afkortingen? Dan kun je het op deze website vinden. Hierdoor kun je bepaalde teksten en afkortingen beter begrijpen. Verder kun je ze dan zelf toepassen. Bij tijdsgebrek moet je snel iets duidelijk maken. Afkortingen kunnen dan handig zijn. Van afkortingskoning.nl kun je dus leren en gebruik maken. Een voorbeeld die op de website staat is; i.z.g.st. Dit betekent: In zeer goede staat. Naast de betekenis staat er een korte uitleg bij, en daarnaast een voorbeeldzin. Deze website maakt het allemaal wat makkelijker. Krijg je een berichtje van een vriend? Met daarin een afkorting? Zoek naar de betekenis op de website. Op deze manier weet je precies wat zijn bedoeling is.

Papierformaten

Een hele handige website is de site maatmeten.nl. Op deze website kun je terecht als je wilt weten hoe groot een bepaald papierformaat nou is. Stel je neemt bijvoorbeeld het welbekende A4-tje. Dan weet je waarschijnlijk wel ongeveer aan te geven hoe groot dat is, maar je weet niet hoeveel centimeter. Laat staan dat je de inches weet.

Het komt voor dat je deze maten exact moet weten, wanneer je bijvoorbeeld een folder of flyer wilt maken, afbeeldingen wilt schalen of een boekje wilt maken. Of je krijgt een afbeelding binnen en moet weten volgens welk standaard formaat het opgemaakt is. Dan is het fijn dat er zoiets als maatmeten.nl staat waar je deze informatie even op kunt zoeken.

Als je bovendien ook nog eens zaken doet in het buitenland dan is zo’n standaard formaat bijna een must. Over de hele wereld kent men immers de standaard formaten A0 – A10 en B0 – B10, op de Verenigde Staten en Canada na dan. Maar niet over de hele wereld gebruiken ze het metrisch systeem. Vandaar ook dat je naast centimeters en millimeters gelukkig ook de inches op kunt zoeken. Dat communiceert ook een stuk makkelijker met je buitenlandse zakenpartners.

Naast de tabellen om formaten in op te zoeken tref je er ook veel info over een papierformaat aan. Waar wordt het nou allemaal voor gebruikt? Vaak weet je dat niet totdat je ineens iets moet maken. En dan is het toch wel handig als je ook gewoon aan de standaarden kunt voldoen.