Hoe bereken je de oppervlakte van een cirkel?

Overal zijn dingen te vinden waarvan je het oppervlakte moet berekenen. Toch is dat bij niet alle vormen even makkelijk. Bij cirkels kan je niet zomaar lengte * breedte = oppervlakte hanteren. Je gebruikt een andere formule, namelijk straal * straal * pi. Deze formule is misschien wat ingewikkeld, Daarom in dit artikel een duidelijke beschrijving, en op maatmeten.nl een complete calculator en formule om de oppervlakte van een cirkel te berekenen.

De straal berekenen

Je vraagt je misschien af wat die straal nou precies inhoudt. Het is heel simpel. Het is de aftand van het middelpunt naar de rand van de cirkel. Als je niet weet wat de straal is van het oppervlakte dat jij wil berekenen, dan kan je daar zeker wel achter komen. Als er namelijk ergens een diameter staat, kan je die door twee delen voor de straal. De diameter is namelijk de afstand van de ene naar de andere kant van de cirkel. Als je ook de diameter niet weet, dan heb je een passer nodig. Het potloodje zet je op de rand van de cirkel en met het ijzeren puntje probeer je het middelpunt te vinden. Dit doe je door het puntje neer te zetten en te kijken of het potlood op de rand blijft als je de passer draait. Je moet wel onthouden in welke eenheid, dus centimeter, meter, enzovoorts, jouw straal staat. Stel, je straal staat in cm, dan komt je oppervlakte in vierkante cm te staan.

Het getal pi

Het getal pi is een van de ingewikkeldste getallen in de wiskunde. Er zit namelijk geen einde aan. De meeste mensen zullen echter niet verder komen dan 3,14. Om te rekenen met pi kan je het bst een rekenmachine pakken en op zoek gaan naar het symbool π. Als je geen rekenmacine bij de hand hebt, kan je als alternatief vermenigvuldigen met 22 en dan delen door zeven. Dan zit je redelijk accuraat.

Hulpmiddelen

Nu je weet hoe je de oppervlakte van een cirkel kan berekenen, hoef je nog geen zin te hebben om de formule toe te passen. Daarom is er als hulpmiddel deze website. Hier hoef je de straal alleen maar in te voeren en je hebt het oppervlakte al.